Работно място

Висококачественото осветление на работното място е важен елемент от продуктивната работа.

детски лампи

Осветлението на работното място е основна характеристика на ежедневието повече от 100 години. Нашият модерен начин на живот не е жизнеспособен без изкуствено осветление. Но как да гарантираме, че не създава опасности в индустриални зони като строителни площадки и затворени пространства? Осветлението се използва за много различни цели:

  • за да се гарантира, че визуалната работа може да се извършва точно, безопасно и удобно;
  • за увеличаване на навременното производство и за подобряване на сигурността и насърчаване на здравето и благосъстоянието на работниците;
  • да направи работното място привлекателна и приятна среда.

Човек има въпроси относно какъв тип осветление да избере, според какви правила се образува светлината, коя настолна лампа да избере за осветление. Решението на всички предложени идеи ще помогне за създаването на комфортна и уютна работна среда.
Има три вида осветление:

1. Изкуственото осветление включва лампи, подови лампи, аплици, които са инсталирани от човек.
2. Естественото осветление се определя от светлина от слънцето или други външни източници (например от улични лампи извън прозореца).
3. Смесеното осветление включва комбинация от изкуствено и естествено осветление. Този комбиниран тип се използва при тъмно или при лошо време.
Осветлението е разделено на две групи според метода на управление:
1. Източници на светлина, които не могат да се включват или изключват сами, се наричат ​​ръчно управление (маслени лампи, стенни лампи).
2. Автоматичното осветление включва комбинация от специални датчици за светлина или движение. Разбира се, познаването на видовете източници на светлина не е индикатор за избора на правилното осветление в апартамент или къща.
Методи за осветление. Създаването на удобно работно място зависи от местоположението на осветителните тела.
Правила за висококачествено осветление на работния плот
Максимално използване на дневна светлина. Работният плот трябва да се намира близо до прозорците. Това прави мястото по -осветено. Слънчевата светлина от прозорец или от лампи трябва да пада от лявата страна. Това се дължи на риска от загуба на зрение или работа в полумрака на вашата сянка.

Анализ на повърхността на работния плот.

Повърхността на масата за работа трябва да бъде матова, да не отразява светлинните потоци в лицето на човека.

 

Използване на локално осветление. Наличието на настолни лампи (петна, аплици) ще осигури пълно осветление при работа на масата. За тъмното време на деня са подходящи източници на светлина с абажур. Изборът на яркост трябва да се подхожда индивидуално. Това се дължи на нивото на комфорт за хората.

Друг фактор е разпределението на светлината в стаята.

Източниците на светлина трябва да осигуряват равномерно осветление. Използването на мека, приглушена светлина ще избегне напрежението на очите.

Избор на настолна лампа за вашия работен плот

Ключът към добрата визия за човек е изборът на правилното осветление. Изборът на подходяща настолна лампа ще увеличи производителността на човека по време на работа. Дизайнът и стилът на лампата играят важна роля. Но си струва да се обърне внимание на съществуващите стандарти, които ще осигурят отлично осветление. Светлинните потоци трябва да са меки и равномерни. Сянката на излъчваната светлина трябва да се характеризира като топла бяла светлина. Това качество се постига чрез използване на непрозрачни лампи с нажежаема жичка или LED осветителни тела с цветна температура от 3000 до 4000 Келвина.
Този тип осветителни тела включват няколко функции:
– Плафонът трябва да бъде изработен от висококачествена пластмаса. Това ще определи безопасността за човек. Металният нюанс на лампата се нагрява много, отделяйки вредни вещества за човешкото тяло.
– Формата на плафона е представена от сфера или конус, което ще позволи на светлината да бъде разпределена по цялата площ на помещението. – Цветът на лампата се избира в зависимост от цялостния интериор на апартамента. Предпочитание се дава на спокойни и сдържани тонове (млечни, бежови, сиви, светлосини).
– Опора на осветителното тяло (крак) трябва да бъде гъвкава и практична. Това ще ви позволи да промените посоката на светлинните потоци, без да нарушавате ъглите на видимост на човек.
Енергоспестяващите лампи не са подходящи за настолни компютри. Това се дължи на постоянно трептене, което пречи на очите. Енергоспестяващите осветителни тела причиняват умора, влошавайки работата на човека.
Но LED ще бъде отлична алтернатива, защото не мигайте, много икономичен и ресурсът е много по -висок от този на конвенционалните източници на светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *