Почистващи препарати

За средствата и методите за отстраняване на лепилото

химически почистващи материали

В различни ситуации у дома и по време на технологичните процеси в производството се използват лепила. Областта им на приложение е много широка и на пазара има много стотици разновидности лепила. Лепилото, случайно ударило повърхността или отстранявайки остатъците му след лентата, може да бъде сериозен проблем. Много лепила са особено издръжливи, проникват в повърхностната структура, така че не е лесно да се премахне замърсяването с конвенционални народни средства. В тази статия ще разгледаме трудностите при премахването на лепилото и как най -ефективно да изтрием остатъците му и да не навредим на повърхността. Разновидности на лепила. Най-често използваните в ежедневието са универсални лепила, които могат да залепят повечето повърхности, от хартия до метал. Освен това често се използват лепила за временно фиксиране, формулировки с определено време за фиксиране за коригиране преди сушене, незабавни ултра здрави, както и напълно безопасни лепила за детско творчество без токсични добавки. Лепилото е смес от органични и неорганични вещества. Предлагат се различни видове лепила на разтворители и на водна основа. Но каквато и да е неговата основа, почти винаги има трудности при премахването на лепкавия компонент. Обърнете внимание, че остатъците от лепило улавят и натрупват мръсотия, а при измиване може да настъпи обратният ефект – адхезивният компонент ще омекне и при опит за отстраняването му петното по повърхността ще стане много по -голямо.

Народни средства – ефективни ли са? За премахване на следи от лепило у дома се използват различни средства: вода, алкохол, ацетон, растително масло, различни разтворители и др. Но, първо процесът отнема много време и резултатът под формата на повредена повърхност може да бъде разочароващ. Второ, има трудности при почистването на повърхността от някои народни средства. Само вода, растителни масла и алкохол могат да се считат за безопасни почистващи препарати за премахване на лепило и могат да се използват върху повечето повърхностни материали. Как можете да премахнете следите от различни видове лепило? Когато избирате почистващо средство за премахване на следи от лепило върху конкретна повърхност, трябва:

– определяне на материала, от който е направена повърхността;

– определете кои детергенти и почистващи препарати са приемливи за употреба. Например, не всички пластмасови и боядисани повърхности могат да се почистват с продукти на основата на разтворители. Разтворителите лесно отстраняват слепващи се петна от стъкло, гладка керамика, плочки. Те са устойчиви на разтворители не влизат в химични реакции, не губят цвят и целостта на повърхностния слой.

За да премахнете лепилния компонент от твърди повърхности, можете да използвате – течен безводен агент, предназначен за почистване на твърди повърхности. Продуктът не съдържа хлорсъдържащи и слабо летливи разтворители, няма остра миризма. Такъв почистващ препарат ще бъде незаменим помощник, ако трябва да премахнете остатъците от лепило от всяка неравна повърхност. Предимството на този продукт е, че не оставя ореол след отстраняване на примесите.

Химическите почистващи препарати атакуват пластмаси и повечето боядисани повърхности, променят цвета и ги унищожават. За такива материали трябва да изберете инструмент особено внимателно и не забравяйте да тествате покритието за устойчивост преди употреба. Ако лепкавият слой трябва да бъде отстранен от текстилна повърхност или килим, изборът на продукт също трябва да се обърне повече внимание. Тъканта рядко остава небоядисана, така че премахването на лепилото може да озари текстилната повърхност. Трябва също да се има предвид, че синтетичните влакна на покритието също могат да се разтварят под въздействието на агресивен състав. Но дори и в този случай има изход – течен нископенлив неутрален продукт на водна основа. Но преди употреба е необходимо да се тества повърхностната устойчивост на продукта. Можете да премахнете следите от лепило у дома, като използвате и силни разтворители. Но те не винаги са ефективни и рискът от случайно разрушаване на повърхността е много голям. Когато избирате почистващо средство, трябва да вземете предвид характеристиките на повърхността, от която е необходимо да премахнете замърсяванията, както и лепилната основа.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *