Работно място

Какво е pH на водата в басейна и как да го поддържаме в баланс

измерване pH на водата

Един от основните показатели за химичния състав на водата е pH в басейна. Това е индикатор за количеството свободни водородни йони, съдържащи се във водата, което характеризира киселинно-алкалния баланс на течността. Нека да видим как да нормализираме този индикатор и какво влияе нивото на pH в басейна.

Защо се измерва нивото на киселинно-алкалния баланс

Поддръжката на басейни с цел дезинфекция се извършва основно с помощта на хлорсъдържащи препарати. Тяхната ефективност директно зависи от измерване нивото на pH. Също така, този индикатор влияе върху химичните и биологичните процеси във водата и комфортното къпане в изкуствен резервоар.

Защо рН на басейна пада

Намаляването на стойността на индикатора под 7 показва, че водата е станала кисела. Такава среда има агресивен ефект върху оборудването и къпещите се:

причинява киселинна корозия на оборудването;
води до разрушаване на облицовката на купата;
ефективността на химикалите за басейни на базата на хлор намалява;
посетителите изпитват парене в очите, повишена сухота на кожата, дразнене след къпане.
Преобладаването на киселина над алкали се дължи на неправилно подбрана химия, както и поради неправилно изчисляване на необходимото количество дезинфектанти и алкални реагенти. Визуално това ще се прояви в промяна в цвета на водата: тя ще стане зелена, а устройствата ще бъдат покрити с ръжда.

Защо рН на басейна се повишава

Ако pH е над 7,5 единици, тогава можем да говорим за висока алкалност на водата. Повишава се поради няколко причини:

– при изграждането на спортни басейни е монтиран филтър за повишаване на pH, предназначен е за използване в кисела среда и се използва за течности с нормални показатели;
– поради големия брой къпещи се;
– средствата за нормализиране на киселинно-алкалния баланс се използват неправилно.

Повишеното pH води до:
– калциеви отлагания върху оборудване и тръби;
– ускоряване на биологичните процеси и растежа на микроорганизмите;
– влошаване на кожата и лигавиците на плувците;
– намаляване на ефективността на химията за басейна, което води до повишена консумация на лекарства и допълнителни разходи.
– Течност с високо алкално съдържание става мътна, „сапунена“, хлорсъдържащи агенти и активен кислород се утаяват под формата на люспи.

Какво pH трябва да бъде в басейна
Оптималният индикатор за ефективна дезинфекция, корекция на водната среда, както и за комфортно къпане, се счита за pH стойност от 7,0 до 7,8 единици. Този баланс на киселина и алкали гарантира естествения ход на биологичните и химичните процеси. Нивото на агресивност и токсичност е в рамките на нормалното. Поддържане на баланс:

– ще намали скоростта на корозия на оборудването, следователно ще продължи по-дълго;
– премахване на котлен камък;
– ще облекчи плувците от дразнене на лигавицата, в такава вода можете да плувате дори с отворени очи.
– Позволява ви ефективно да използвате дезинфектанти и коригиращи средства, като същевременно харчите разумно бюджета си за поддръжка.

Не забравяйте, че хлорът реагира с органичната материя във водата и образува странични продукти от дезинфекцията. Тези съединения са канцерогени, могат да причинят негативни реакции на кожата и лигавиците и да допринесат за развитието на астматични заболявания. Ето защо е важно да се следят показателите за състоянието на качеството на водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *