Работно място

Как да започнете бизнес за почистване (Ръководство за 2023 г.)

как да стартираме бизнес

Като фирма за почистване вие ще предлагате услуга, която е абсолютно необходима за ежедневието на хората у дома и на работното място. Предприятията за почистване на търговски и жилищни сгради предоставят една и съща услуга, но имат различни изисквания по отношение на материали, клиенти и маркетинг. В това ръководство ще ви преведем как да започнете бизнес за почистване като страничен концерт или кариера на пълен работен ден.

Преди да започнете: Изберете вашата бизнес структура

Ако стартирате бизнеса си от нулата, ще трябва да започнете с избора на име на вашия бизнес и подаването на документи за учредяване на компания. Въпреки че има предварителни разходи, това е решаваща стъпка, за да сте сигурни, че можете да управлявате бизнеса си успешно и да започнете да изграждате лоялна клиентска база.

Вероятно ще трябва да създадете ЕТ или ЕООД, за да започнете. След като направите известно проучване на наличните имена, можете да започнете процеса на подреждане на документите си.

Също така е важно да знаете дали имате нужда от лиценз, за да управлявате бизнеса си. След като разберете дали имате нужда от бизнес лиценз и оформите необходимата документация, можете да започнете да наемате хора и да продавате услугите си. Освен това ще трябва да получите лиценз на доставчик, ако е необходимо.

5 стъпки за започване на бизнес в София за почистване

Стъпка 1: Опознайте своя пазар

Когато търсите да започнете бизнес за почистване, трябва да проучите другите фирми в района и услугите, които предлагат. Ако те работят на същия пазар като вас, какви допълнителни услуги можете да предложите? Можете също така да помислите за предлагане на стимули за вашето ценообразуване, за да насърчите постоянните клиенти.

Част от вашето проучване трябва да включва четене на рецензии в Yelp и Google, за да видите какви са основните комплименти и оплаквания на хората. Ако клиентите искат по-гъвкави опции, можете да запълните тази празнина на пазара.

Стъпка 2: Изберете своята специалност

Въз основа на вашето пазарно проучване ще трябва да определите област на фокус за вашия бизнес. Има ли по-голямо търсене на търговски услуги във вашия район или жилищни? Къде имате най-малка конкуренция? Маршрутът, който изберете, ще определи какви видове обучение ще имате нужда и каква застраховка да носите, така че избирайте внимателно.

Услуги за почистване на търговски обекти

Фирмата за търговско почистване обработва пространства като офиси, болници, училища, витрини на магазини и други големи пространства, където фирмите работят. Тази услуга основно предоставя портиери на големи предприятия, които трябва да поддържат всичко чисто и в ред, така че хората да могат лесно да се движат през пространствата.

За да почистите такива пространства, може да се нуждаете от специализирано оборудване. Също така е вероятно да трябва да работите цяла нощ, за да не прекъсвате ежедневните бизнес операции на компанията и да запишете вашите чистачи на курсове или да получите сертификати. Те са особено важни на всяко място, което изисква допълнителни грижи с биологични опасности или стерилна среда.

Вашият екип за почистване ще трябва да влезе с редовна рутина и ще трябва да знае какво прави. Наличието на добре обучен професионален екип е от решаващо значение за търговското почистване.

Потребителски услуги за почистване

Потребителското почистване включва работа в домовете или жилищните помещения на хората. Вероятно ще получите повече насоки от клиента си, защото това е личното му пространство и може дори да има различни спецификации седмица след седмица. Вашите чистачи ще трябва да бъдат адаптивни и уважителни към дома на клиента.

Чистачите на жилища също трябва да са по-фокусирани върху детайлите и да следят начините, по които са подредени стаите. Почистването също ще отнеме повече време поради тези подробности. Поради това може да се наложи тарифите да бъдат по-високи, за да компенсират по-малкия бизнес обем в течение на деня.

Стъпка 3: Общ специалист или ниша?

Дори след като изберете да следвате маршрута за потребителско или търговско почистване, пак можете да изберете да се специализирате в тази област.

Като търговски чистач бихте могли да се специализирате в почистване на училища и използване на почистващи материали, които са сертифицирани като безопасни за деца. Ако се надявате да работите с болници, ще искате да се запасите със специализирани материали и практики за почистване за болници.

Предоставянето на гъвкави, избрани от клиентите опции за жилищни услуги също може да бъде добра нишова услуга. Рекламирането на вашите услуги в домове с малки деца е добър начин за изграждане на клиентска база, защото семействата се нуждаят от последователни услуги.
Стъпка 4: Задайте тарифите си

Има три начина за определяне на ставки за фирма за почистване: почасово, фиксирано или изчислено на квадратни метри. Почасовите и фиксираните ставки работят за търговско или потребителско почистване. Може да е разумно да започнете с почасова ставка за жилищни домове и след това да изчислите фиксирана оферта въз основа на това колко време отнема на вашите чистачи да завършат средностатистически еднофамилен дом.

Цените, изчислени на база квадратен метър, са много обичайни за предприятията за почистване на търговски площи. Тъй като вършите по-редовна и повтаряща се работа, има смисъл просто да изчислите колко голямо е пространството и колко труд ще трябва да посветите на пространството.

Стъпка 5: Бюджет за транспорт, уроборудване и др

Бюджетирането в началото изисква обмисляне на всички етапи, през които служителите на вашия бизнес ще преминат в процеса на почистване. Ако имате нужда от някакво специализирано оборудване, ще искате да инвестирате в него предварително, за да можете да започнете веднага. Специално оборудване като машини за нанасяне на восък може да изисква обучение и за вашите служители.

В допълнение към транспортирането на оборудване, може да се наложи да осигурите транспорт и за вашите служители. Но дори ако очаквате служителите сами да намерят пътя до работната площадка, квалифицирано лице от вашата компания трябва да наблюдава транспортирането на материалите и да се увери, че те ще стигнат от офиса до работната площадка. Бюджетът за транспорт трябва да бъде обмислен на ранен етап.

Почистващото оборудване ще бъде голям разход. В допълнение към специализирано оборудване за почистване, ще ви трябва голям запас от почистващи материали като метли, мопове, дезинфектанти, предпазни средства за служителите и много други. Важно е да ги поддържате добре заредени, особено по време на натоварена седмица или други случайни събития.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *