Дезинфектанти

Как да се предпазите от коронавирус и да не се разболеете от COVID-19?

Дезинфектанти срещу корона вирус

Профилактиката включва спазването на следните препоръки:

1. Спазвайте правилата за лична хигиена. Поддържайте ръцете си чисти – периодично ги мийте със сапун (за предпочитане с антибактериален ефект), а ако това не е възможно, третирайте ръцете си старателно с дезинфектанти, за предпочитане на алкохолна основа. Не използвайте чужди предмети за лична хигиена – четки за зъби, кърпи и други аксесоари. Не забравяйте да кажете на децата за това.

2. Не забравяйте да си миете ръцете преди хранене.

3. Не споделяйте прибори за пиене или хранене с други хора. Това е един от основните начини за предаване на различни инфекции в трудовите колективи.

4. Докато ръцете ви не бъдат измити или дезинфекцирани – не докосвайте носа, устните и други части на лицето си, защото хващайки се за дръжката в градския транспорт, парите или при контакт с храна в магазина лесно се пренася различни патогени за вашата кожа (вируси, бактерии, гъбички и др.).

5. При кашлица, кихане, хрема – използвайте кърпички за еднократна употреба за покриване на устата и носната кухина, които незабавно да се изхвърли, след което обработете ръцете си с антисептик.

6. Избягвайте претъпканите места, откажете се от публични събития. Ако е възможно да се придвижите до вашата дестинация пеша използвайте този метод. Освен това ходенето е кардио натоварване и се отнася до методи за превенция на сърдечно-съдови заболявания (инфаркт, инсулт и други).

7. Опитайте се да държите на разстояние от хора, които имат кашлица, кихане, температура и хрема. Дори и да не е коронавирус ще намалите риска от заразяване с други, също толкова сериозни болести предавани по въздушно-капков път – грип, рубеола, морбили, дифтерия, ТОРС.

8. Третирайте телефона си с антисептик.

9. Поддържайте чисти и други повърхности – на работа и у дома. Третирайте клавиатурата, мишката, масата, конзолите, офис оборудването и други неща с антисептик.

10. При кашлица, треска, задух, хрема и други симптоми на грип и други остри респираторни вирусни инфекции (ОРВИ) на фона на слабост да се потърси медицинска помощ. В същото време не забравяйте да кажете на лекаря – къде сте били, с кого сте контактували и след което сте развили тези симптоми.

11. Откажете да пътувате до страни или места, където епидемиологичният праг за коронавирусна инфекция COVID-19 е повишен.

12. Избягвайте да се ръкувате, прегръщате и целувате.

13. Водете здравословен начин на живот – движете се повече, спете достатъчно, включвайте в диетата си храни с високо съдържание на витамини и макро-микроелементи и избягвайте хипотермия. Основният фактор за развитието на инфекциозни заболявания е инфекцията на тялото, а вторият не по-малко важен е отслабеният имунитет.

14. На места с много хора в градския транспорт или при контакт с болен човек носете медицински маски. На открито с малък брой хора маска не е необходима. Маските минимизират заразяването както на самия човек от други пациенти, така и заразяването на други хора ако лицето, което носи маската, е болен. Единственото условие е маската да приляга плътно към носа, лицето и брадичката без да оставя празнина. Маската действа не повече от 2-3 часа. Маската за еднократна употреба не може да се използва многократно. След като я извадите измийте ръцете си и изхвърлете самата медицинска маска. Моля, имайте предвид, че маската не осигурява пълна защита срещу вирусни инфекции, а само намалява риска от инфекция.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *