Работно място

Как коронавирусът променя интериора и дизайна на дома ни?

Полией | shop.polarislighting.bg

Големите, красиви отворени оформления бяха на мода, но тъй като през изминалата година семействата работеха и учеха от вкъщи, необходимостта от лично пространство отново стана по-важна.

Отминаха дните да отваряте лаптопа си на масата в трапезарията. Собствениците на жилища отделят места за работното си време и създават дизайн на хом офис пространства, които напомнят повече на традиционен офис, където могат да оставят работния ден зад гърба си.

И наличието на приятен естетически фон за цял ден разговори в Zoom също стана важно. Естествена светлина, красиви произведения на изкуството, растения и липса на безпорядък са всички неща, които хората обмислят, когато става въпрос за настройка и декориране на пространство за видео разговори.

Повече от две години светът живее в напълно нов формат. Неочакваната пандемия от коронавирус засегна всички и засегна почти всички сфери на човешкия живот. Промените засегнаха и жилищните помещения, в които милиони хора бяха затворени за дълга карантина. Какво донесе пандемията в интериорния дизайн и как изглежда една модерна къща сега, ще научите от тази статия…

Влиянието на коронавируса върху интериорния дизайн

Как пандемията повлия на интериорния дизайн? Озовавайки се в дългосрочна самоизолация и загубили възможността да прекарват време сред природата и на обществени места, много хора насочиха вниманието си към жилищата си, оцениха комфорта им или забелязаха някои недостатъци. Някои дори преосмислиха цялата концепция на къщата или апартамента си, защото трябваше да променят предназначението на много стаи и да намерят компромиси с други домакинства в процеса на разделяне на личното пространство за всички.

Как карантината повлия на интериорния дизайн

Разделяне на помещения и зониране на пространството

Не толкова отдавна, преди настъпването на коронавируса, в интериора доминираше тенденцията open space – свободни комбинирани площи, без излишни стени, прегради и врати. Но когато по-голямата част от населението стана заложник на карантината, въпросът за спечелването и поддържането на поне малко лично пространство, защитено от намесата на останалата част от домакинството, стана един от основните. Приоритетите за подреждане на стаите са се променили драматично, има желание за вътрешен сепаратизъм – ясно зониране на жилищата. Разделяне на помещения и зониране на пространството Стени, плъзгащи се прегради, завеси на корнизи, скрити в тавана, масивни мебели като разделител и много незабележими врати – всички тези дизайни са активно използвани в интериора, което ви позволява да разграничите пространството и да дадете на всеки член на семейството свой уединен ъгъл.

Как да споделяме стая Спокойни и минималистични интериори

Преди пандемията прекарвахме много по-малко време у дома: яркият дизайн, цветните стени и екстравагантните интериорни детайли изглеждаха доста подходящи. Но престоят цял ​​ден във визуално наситено пространство се оказа доста трудно за мнозина. Необходимо е да се откажат закачливите акценти. Минималистичните стилове на интериорен дизайн вече не изглеждат скучни и монотонни, а напротив, придават на жилищата спокойна атмосфера. Като се обграждате с неутрални цветове и лаконичен декор, ще можете да поддържате вътрешен баланс.

Защо минимализмът е популярен?

По-близо до природата В най-трудните периоди карантината предполагаше пълна изолация на хората на закрито, на жителите на мегаполисите беше забранено да излизат, да се возят в транспорт и дори да се разхождат в паркове и площади. Ограниченията за пътуване и туризъм все още остават в много страни по света. Градските жители в своите каменни кутии жадуваха за природата: за шума на морските вълни, за тъмнозеленото на планинските гори и пъстротата на горещите тропици.

Какъв дизайн е в тенденция

Тенденциите в естествеността, екологичността и естествените материали могат лесно да бъдат проследени в най-новите произведения на водещи дизайнерски студия. Производителите на довършителни материали също бързат да бъдат в крак с модата за естественост, която видяхме на международното изложение Cersaie 2021, където доминираха всички нюанси на зелено и ярки флорални мотиви. На върха на популярността се оказа декорът на стайни растения, цели стелажи, облицовани с едролистни цветя, се превърнаха в живи ъгли в много домове.

Как да озеленим апартамент

Настройка на домашния офис. Миналата година всички бяха равни пред строг режим на самоизолация: адвокати, счетоводители, програмисти, учители… и на практика представители на всички професии в една или друга степен бяха принудени да научат какво е дистанционна работа. Новоизпечените дистанционни работници трябваше да се преместят вкъщи от организирани офиси, където мнозина нямаха не само оборудван офис, но дори и свободен ъгъл, където да работят спокойно и да общуват с колеги във видеоконференции. Все пак цялото семейство е у дома, често с шумни деца, нервни тийнейджъри или приказливи баби. Трудно се намират неудобни места за фокусиране върху работните процеси. Освен това никой не иска да показва домашния си хаос по време на бизнес видео разговор.

Как да създадете домашен офис – мебели, осветление и електроуреди

Имаше спешна нужда от оборудване на домашното пространство за изолиран мини-офис. И тази тенденция продължава да се запазва, тъй като карантинните ограничения все още са в сила и много служители са избрали най-удобния вариант за частично съчетаване на работата от дома и офиса. Къде в апартамента да направите работно място. Появата на пълна кухня и трапезария. Когато коронавирусът започна да превзема света, заведенията за хранене бяха първите, които затвориха, защото в ресторантите, кафенетата и заведенията има толкова малко свободно място, а има толкова много възможности за предаване на вируса. Градските жители, които са свикнали да имат бизнес обяд и да използват кухнята само за закуски, са открили, че тяхната малка дизайнерска кухня. Този кът не е никак удобен за приготвяне на семейни вечери, а и няма къде да се съхранят седмичните запаси от храна.

Как да проектираме кухня

Сега кухните са проектирани като удобни, просторни пространства, с добре обмислена ергономичност, разделение на зони за съхранение, обработка и готвене на храна. И е препоръчително да ограничите тази зона от останалите стаи или да се погрижите за мощна вентилация, така че целият апартамент да не мирише на готвена храна. Загубиха позициите си и популярните в предкарантинните времена дневни с диван и масичка за кафе, вместо голяма маса за хранене. Появата на пълноценна кухня и трапезария Подреждането на комфортна зона за съвместни обеди и вечери или дори провеждането на малки домашни тържества стана изключително актуално по време на пандемията. За да се съберете с приятели у дома за парти или да организирате романтична вечеря за любим човек, вие също се нуждаете от подходящи условия. Тук, за да помогнем модерните технологии идват, например чрез поставянето на полилей, можете да регулирате интензитета и сянката на осветлението в стаите, за да създадете подходящата атмосфера, а сгъваемите мебели лесно ще се трансформират в различни ситуации.

Къде да се срещнем с приятели под карантина

Смяна на предназначението на помещенията. Коронавирусът промени интериорния дизайн на някои къщи до неузнаваемост. В допълнение към външните промени, функциите на много стаи също са променени. И цялата вина е същата изолация, въпреки която все още не се отказахме от любимите си дейности и измислихме нови формати за тях.

Как карантината се отрази на домовете

Разходка на балкона

Забравените остъклени балкони, където години наред бяха складирани стари вещи и ненужни глупости, с настъпването на пандемията бързо бяха освободени от всякакви боклуци, а понякога и от прозорци. Всъщност за жителите на високи сгради те станаха единственото достъпно място за разходка на чист въздух. В Украйна не са известни случаи на балконски карантинни партита, както в Европа, но нашите балкони станаха по-отворени, модерно е да ги покриваме с изкуствена трева, да ги обзавеждаме с градински мебели и да оборудваме там зона за отдих.

Как да оборудваме отворен балкон

Много търсени са и апартаментите с излаз на открита тераса. Покривите на новите високи сгради се използват и като място за събирания на открито с впечатляващи градски панорами.

Кино на любимия диван Театрите, концертните зали и кината са затворени, културните събития са отменени, но човек винаги ще се стреми към изкуство и общуване. Освен това какво по-хубаво от среща с приятели в края на работната седмица за специален повод. Те също започнаха да се събират на филмови прожекции у дома. Съвременните проектори и стерео системи са доста достъпни и лесни за инсталиране. Така се появиха домашни кина в много холове, където, ако не в същия мащаб, но все пак на голям екран, можете да гледате нов филм, без да ставате от дивана.

Къде да създадете домашен фитнес

Любимите дейности не бива да се пренебрегват. След като освободи стаите от ненужни неща, има зона за хоби за всички членове на домакинството. За някои това ще бъде постелка за йога до панорамния прозорец, някой има бягаща пътека на балкона, а като поставите удобен меко кресло под топлата светлина на подова лампа, можете да организирате идеално място за четене на книги. Стените и преградите, разделящи стаите, ще спомогнат за запазването на личните предпочитания на всеки член на семейството.

Как да създадете домашна библиотека

Чистотата и дезинфекцията са гаранция за лична безопасност. Никога досега не сме мислили толкова много за чистотата, както през последните години. Пандемията принуди човечеството не само да мие качествено ръцете си, върху които се натрупват милиони микроби, но и да преразгледа стандартите за дезинфекция и пречистване както на въздуха, който дишаме, така и на всички повърхности, с които влизаме в контакт.

Дезинфекция по време на пандемия

Уреди с функции за почистване и дезинфекция

Инженери от водещи производствени компании, заедно с дизайнери, изобретяват нови устройства за защита срещу разпространението на инфекции. Преди това такова оборудване беше необходимо само за медицински институции и специални предприятия, но сега те са подходящи и за домашна употреба. Климатиците и сплит системите с функции за пречистване и йонизация на въздуха набират популярност. Има и отделни устройства за почистване на въздуха в помещенията. В коридорите, където попадат повечето вируси от улицата, са монтирани специални ултравиолетови дезинфекциращи лампи. Защо е необходимо пречистване на въздуха Антибактериално покритие на оборудване и довършителни материали. Производителите на оборудване и довършителни материали за дома също се погрижиха за допълнителна дезинфекция на своите продукти. Гамата от водопроводно и кухненско оборудване е попълнена с мивки, покрити с антибактериален защитен слой. Водопровод с антибактериално покритие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *