Почистващи препарати

Коледно почистване на дома

koledno po4istvane na doma

Коледа е един от най-хубавите празници в годината. Той стои сам в дълга редица от новогодишни празници и е обичан от мнозина толкова, колкото самата Нова година. В навечерието на празника, вечерта на 24 декември, цялото семейство се събира на една маса, за да прекарате времето си в атмосфера на топлина и уют. Всички обиди и кавги се забравят, роднини и приятели си подаряват подаръци и любовта си.

Такъв светъл и искрен празник трябва да се празнува по специален начин. В противен случай може да се превърне в поредното стандартно пиршество – а такива вече има достатъчно в дълга опашка от зимни празници. За църковните хора е малко по-лесно в това отношение – те са добре запознати с особеностите на празнуването на Коледа. А за тези, които не са много добре запознати с коледните традиции, вижте нашата статия.

Рождество Христово

Празника празнуваме с цялото семейство
Коледа е тържествен и много душевен празник. Вечерта на 24 декември всички роднини са склонни да се събират на една маса. Спомнете си всички, с които сте се скарали през тази година и с които не сте успели да се помирите. Коледа е страхотно извинение най-накрая да го направим.

Чудесно е, ако семейството ви има определени коледни традиции. Например да отидете заедно на църква или да направите гала вечеря. Но основното нещо тази вечер е да си спомним свещената същност на празника. Разбира се, това не означава, че трябва да седнете и да сте тъжни в тиха, тържествена атмосфера. Просто трябва да запомните, че коледните пости все още продължават и не бива да организирате прекалено бурни тържества.

Ако имате деца, обяснете им същността на Коледа по лесен и интересен начин. Много е удобно да направите това, като украсите къщата с тях за празника. Например, направете звезда от фолио или лъскава хартия и я закачете на елха, а по пътя обяснете значението й на децата. Друг вариант е да гледате с тях анимационен филм, посветен на празника или да прочетете приказка на същата тема.

След като запознаете децата с особеностите на празника, поканете ги да рисуват заедно, например да изобразят историята за раждането на Исус. И ако нещата не вървят с рисуването, можете просто да погледнете с децата в книги с картинки на тема Коледа и да ги обсъдите.

Естествено, ако семейството ви е с атеистични пристрастия, тогава можете да се забавлявате, без да прибягвате до историческата същност на Коледа. След празнична вечеря можете да се разходите навън, да играете на снежни топки с децата, да ги карате на шейни, да стартирате фойерверки. И не забравяйте подаръците. В крайна сметка те са визуално въплъщение на любовта и вниманието към своите близки.

Подготовка за Бъдни вечер
Подготвяйки се за празника, направете сериозно почистване у дома. Настоящата Коледа е чудесно извинение да почистите и подредите дома си след дългия уикенд на Нова година. Усетете атмосферата на този прекрасен празник и почистването ще мине много по-бързо и лесно от обикновено.

След основно почистване на дома и ароматизация, украсете стаята с различни коледни символи. Не всеки знае, но това не е само коледно дърво с лъскава звезда и играчки. На Коледа къщата може и трябва да бъде украсена с хартиени фигури и други занаяти, които по някакъв начин отразяват добре познатата библейска история. Освен това празничната вечеря на свещи е чудесен вариант – запасете се с много от тях.

Тази вечер масата също е подредена по специален начин. Не забравяйте да поставите няколко сламки на масата, преди да поставите покривката. Те са един от символите на Коледа, защото яслите, пълни със слама, стават първата люлка за Исус. И след това поставете покривката и е желателно – абсолютно нова и бяла.

На този ден по принцип си струва да украсите къщата с нещо ново, например да окачите предварително закупените завеси. И в идеалния случай – и се облечете в нови, все още неносени дрехи. Между другото, също така ще е необходимо новогодишните празници да са време за многобройни отстъпки и разпродажби в магазините. Двойна причина да актуализирате гардероба си.

За празничната трапеза тази вечер трябва да се приготвят дванадесет ястия. Вечерята бележи края на гладуването, така че е препоръчително лакомството на масата да е подходящо. Месните ястия ще бъдат подходящи на следващия ден. И както може би се досещате, новите, никога неизползвани ястия са добре дошли.

Самата вечер, се нарича Бъдни вечер. Името си получава от специално ястие, което често се приготвя на Бъдни вечер. Нарича се „сичиво“ и представлява специална зърнена каша, към която се добавят мед и ядки.

Но е по-добре да откажете алкохола на Бъдни вечер. По-добре е да сготвите вкусен компот или да направите натурални сокове.

Помнете традициите
Много коледни традиции са забравени завинаги и много от тях са остарели. Но има такива, които са актуални и до днес и продължават да радват хората.
Един от най-прекрасните обичаи е да се дават подаръци на семейството и приятелите. И е по-добре да се погрижите за това, което дарявате предварително. Няма значение колко са скъпи. Можете дори да дарите неща, направени със собствените си ръце – основното е, че трябва да се спазват.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *