Дезинфектанти

Дезинфекция на стоматологични инструменти

деинфекция на стоматологични инсрументи

Стоматологичните клиники и кабинети са лечебни и профилактични заведения. Съгласно изискванията, посочени в документте, за да се спазва санитарно-хигиенният режим в такива институции, съгласно одобрения график, трябва да се извършват общо, рутинно почистване, както и дезинфекция.

Класификация на дезинфектантите

Средствата, използвани за дезинфекция на различни повърхности, се различават по основната активна съставка. Те включват:

– етилов алкохол – бързо се изпарява, не уврежда кожата и не оставя следи върху нея, но не е еднакво ефективен по отношение на различни видове патогенна микрофлора;

– хлор – има широк спектър на действие, но може да разяжда метални инструменти, да обезцветява и да разрушава тъканите;

– феноли – способни да образуват защитен филм върху третираната повърхност;

– алдехиди – високоефективни дори срещу гъбични спори, не увреждат тъкани и метални предмети;

-в одороден пероксид – ниско токсичен, не разрушава повърхността на метал, стъкло, пластмаса, но не е достатъчно ефективен;

– третични амини – ниско токсични, лесни за използване, имат доста широк спектър на действие; – гуанидини – нетоксични, могат да се използват в хранително-вкусовата промишленост, образуват филм на повърхността.

Изисквания към дезинфектантите

Ефективните дезинфектанти трябва да имат следните свойства:

– имат широк спектър от действия срещу опасни микроорганизми;

– да бъде икономичен, включително възможност за многократно използване на решението;

–  да няма токсичен ефект върху хората и животните;

– да бъдат лесни за съхранение, невзривоопасни и незапалими;

– не увреждайте третираните повърхности;

– имат почистващ ефект при липса на силна неприятна миризма.

Дезинфекция в стоматологията

Дезинфекцията в стоматологичните заведения се извършва, за да се предотврати появата на нозокомиална инфекция, да се изключи заразяването на пациенти и персонал с такива опасни инфекциозни заболявания като туберкулоза, хепатит, ХИВ и други, както и да се гарантира стерилността на инструментите и оборудването. В стоматологията се използват доста голям брой инструменти, много от тях са скъпи и изискват специални грижи, така че дезинфектантите не трябва да ги увреждат – избират се лекарства, които не причиняват корозия. Инструментите в стоматологията са разделени на три категории: критичен, в контакт с кръв; полукритично, в контакт с лигавицата, но не я травмира; некритични. Дезинфекцията на критични дентални инструменти се извършва на няколко етапа:

– първо, те се потапят напълно в дезинфекционен разтвор и се държат в него за необходимото време;

– след това се извършва предварително стерилизационно почистване за отстраняване на възможни замърсители.

– Инструментите с гладка повърхност се почистват с четка под течаща вода, с оребрена повърхност в ултразвукова вана;

– стерилизацията се извършва в сух топлинен шкаф за един час в стерилизационен плик или в автоклав в стриктно съответствие с инструкциите.

Полукритичните инструменти (огледала, отпечатъци) и некритичните инструменти се дезинфекцират, но не се стерилизират. Специално внимание се отделя на обработката на зъбните накрайници, тъй като те имат сложен дизайн, включващ вътрешни канали в които влизат биологични течности. Затова в началото се извършва основно изплакване с вода, продухване с въздух и почистване с дорници. След това инструментът се избърсва с влажна кърпа, напоени с дезинфектант. Това се прави поне два пъти с петминутна почивка, след което се поставят в хартиени пликове и се стерилизират с пара. В допълнение към инструментите в стоматологичните кабинети се предполага, че се обработват всички повърхности. Благодарение на работата на свредлото прахът и патогенните микроорганизми могат да летят до два метра, да останат във въздуха до половин час и след това да се настанят върху всички предмети. Модерни ефективни дезинфектанти могат да бъдат закупени от фирма Topcho – bg.com.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *