Дезинфектанти

Правила за използване на защитни средства при карантина

защитни средства при карантина

Правила за използване на защитни средства при карантина

По време на карантината е изключително важно да се използват средства за защита срещу вируса, защото именно те са бариера срещу заразяване с опасна пандемия. Сред тях се открояват следните:

  • защитни аксесоари (антисептици, маски, латексови ръкавици, антисептични кърпички, очила, антибактериален сапун);
  • дезинфектанти за въздух, по-специално солни лампи;
  • средства за свободно дишане (инхалатори, морска сол, антисептични спрейове за гърло);
  • препарати за укрепване на имунната система (витамини, хранителни добавки, билкови чайове); диагностика и профилактика на вируса (термометри, пулсови оксиметри, кислородни концентратори, инфрачервени лампи).Нека разгледаме по-подробно. За да се предотврати разпространението на инфекция, на първо място добрата хигиена ще помогне. Необходимо е да миете ръцете си често и старателно (поне 20-40 секунди) с течаща вода, като използвате сапун – това е най-ефективният начин. Така физически отмиваме мръсотията и вирусите. По-добре е да изберете течен сапун, особено на обществени места или в офиса. Твърдият сапун е разрешен у дома, където се използва от ограничен брой хора, в чийто здравен статус сте сигурни. Ако няма достъп до сапунена вода, тогава трябва да използвате дезинфектант за ръце. Антисептикът вече е незаменим инструмент, който трябва да има във всеки джоб/чанта/раница. Но е много важно да можете да го използвате правилно. В края на краищата, ако просто разтриете дланите си за 5 секунди, това няма да помогне.Освен това не всеки антисептик може да победи патогените. Изберете дезинфектант със съдържание на алкохол най-малко 70%. За неговата ефективност трябва да се използват най-малко 3 ml разтвор (това е средно 25 „всмуквания“). 30 секунди – това е колко време трябва да третирате с антисептик за ръце.Това е много важно, защото в противен случай не всички опасни микроби ще бъдат унищожени. Освен това при обработката на ръцете трябва да се обърне специално внимание на ноктите, тъй като под тях се натрупва много мръсотия. Ако използвате антисептик често, използвайте крем за ръце, за да избегнете изсушаване и напукване на кожата. Ръкавиците са друга важна защита срещу вируса. Те трябва да се използват, когато има съмнение за директен контакт с кръв или други телесни течности, лигавици и потенциално инфекциозни материали. Когато има директен контакт с пациенти, които са заразени с патогени, предавани чрез контакт. При работа с потенциално замърсено оборудване и повърхности, използвани в грижите за пациентите. Важно е да можете правилно да сваляте и изхвърляте ръкавиците:     
  • внимателно свалете ръкавицата, като я закачите на нивото на дланта с другата си ръка с ръкавица;
  • дръжте свалената ръкавица с другата ръка с ръкавица;
  • За да свалите втората ръкавица, плъзнете пръстите на свободната от китката си ръка под ръкавицата, която носите, и я свалете, като я увиете върху първата ръкавица. В никакъв случай ръкавиците не трябва да се мият или третират с антисептични разтвори (с цел повторна употреба), тъй като е невъзможно да се премахнат абсолютно всички микроорганизми от използвани ръкавици, освен това се губи целостта на тяхната структура.  Освен това лигавицата на очите трябва да бъде защитена със защитни очила, които служат като бариера, ще помогнат за това. Те също така ще предпазят очите ви от пръскане на разтвори, течности и други вещества. Както виждате, елементарните неща помагат да се предпазите от опасна пандемия, но в никакъв случай не трябва да пренебрегвате правилата. Можете да закупите всичко необходимо, за да се предпазите от вируса в магазин topcho-bg.com. Мийте ръцете си, пазете се и бъдете здрави!

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *